Aandelen: hoge waarderingen, maar de bedrijven zijn ook gegroeid
"We zijn nog steeds maximaal belegd in aandelen", zegt Michael Blümke, Senior Portfolio Manager van het Ethna-AKTIV gemengd fonds bij Ethenea. "Er is weinig veranderd aan onze positieve visie van begin dit jaar."
Begin 2021 werden de aandelenmarkten gedomineerd door twee tegengestelde factoren: de aanhoudende grote onzekerheid over de pandemie die nu al een jaar woedt, en de zekerheid van massale monetaire en overheidssteun. Dankzij het aanhoudende succes van de wereldwijde vaccinatiecampagnes bleef het herstel van de wereldeconomie zelfs sterker dan verwacht. Dat het economisch herstel wereldwijd niet synchroon verliep, was te verwachten en werd bevestigd door de groeicijfers die sterk beïnvloed werden door de diverse lockdownmaatregelen.
Een andere vaststelling was dat de waarderingskloof tussen de reële economie en de kapitaalmarkt als gevolg van de groeiverrassingen van het afgelopen jaar in sommige gevallen normaliseerde. De koerswinst van vorig jaar was vooral gebaseerd op een verruiming van de waarderingsmultiplicatie in afwachting van toekomstige groei. Daarentegen is de koerswinst van dit jaar, die opnieuw aantrekkelijk is, vooral te danken aan de reële winstgroei. We gaan ervan uit dat de opleving van de wereldeconomie vroeg of laat zal leiden tot een hogere inflatie en een normalisering van het renteklimaat. In die veronderstelling hebben vooral de zogeheten "reflation trades" de plaats ingenomen van technologieaandelen als drijvende kracht achter de haussetrend. Over een bepaalde periode, gekenmerkt door een sterke stijging van de rentevoeten aan de lange zijde, waren waarde-, financiële en grondstoffenactiva de best presterende activa. Hoewel de aandelenindexen geen grote schommelingen vertoonden, was deze verandering van voorkeur onder de oppervlakte in feite zeer groot. Alleen een verschuiving in het discours van de belangrijkste centrale bank van dit moment, de Fed, richting de mogelijkheid om de beginnende tekenen van inflatie eerder aan te pakken, leidde tot een nieuwe daling van de langetermijnrente en opnieuw een voorkeur voor groeiaandelen.
Deze verschuiving sluit overigens aan bij de theorie dat wij nu zijn overgegaan van de beginfase naar de middenfase van een kortere cyclus in vergelijking met de vorige economische opleving. Met het oog op de toekomst is vooral deze laatste uitspraak van fundamenteel belang. Ook al is er sprake van historisch hoge waarderingen in aandelen, en nog meer in obligatiebeleggingen, toch is het duidelijk dat de onderliggende bedrijven en economieën in hun geheel zijn gegroeid. In feite is dit in nog sterkere mate het geval dan vóór de pandemie, vooral dankzij de eerder genoemde steunmaatregelen. Deze maatregelen zullen slechts langzaam teruggeschroefd worden, maar feit is dat ze er nog steeds zijn.
Conclusie : er is weinig veranderd aan onze positieve visie van begin dit jaar. Het gewicht van de ondersteunende factoren is misschien iets minder, maar het is nog steeds voldoende om ons net als voorheen maximaal in aandelen te laten beleggen. In tegenstelling tot het begin van het jaar is echter bijna de helft van de blootstelling van het Ethna-AKTIV-fonds toegewezen aan indexproducten om de huidige stijlschommeling op te vangen. Net als de voorbije maanden handhaven wij als tegengewicht een blootstelling van 20% aan de Amerikaanse dollar. Wij blijven voorzichtig ten aanzien van obligaties. Van de bijna 31% allocatie aan vastrentende instrumenten is een goed derde nog steeds belegd in Amerikaans schatkistpapier. De goudallocatie bedraagt 4,8% en op dit punt blijven wij opportunistisch.