Grondstoffenmunten gevangen tussen risico en rendement
De stijgende grondstoffenprijzen stuwen momenteel de wisselmarkten omhoog: de munten van landen die rijk zijn aan grondstoffen, zoals Noorwegen, Zuid-Afrika en Canada, plukken daar de vruchten van. De wisselkoersen stijgen, evenals de prijzen voor olie, koper en ijzer. Voor beleggers is de vraag hoe ze van dit momentum kunnen profiteren en welke munten in dit soort scenario's aantrekkelijke rendementen kunnen bieden.
"Munten van landen waarvan de export, en dus de economische groei, bijzonder afhankelijk is van natuurlijke hulpbronnen of de export van een specifieke grondstof, noemt men doorgaans 'grondstoffenmunten'," zegt Andrea Siviero, Investment Strategist bij ETHENEA. De munten van deze landen zijn meestal sterk gecorreleerd met de prestaties van de binnenlandse mijnbouwsector of met de prijs van een specifieke grondstof, zegt hij. "Munten die doorgaans als grondstoffenmunten worden beschouwd, zijn onder meer de Noorse kroon, de Zuid-Afrikaanse rand, de Russische roebel, de Chileense peso, de Canadese dollar, de Nieuw-Zeelandse dollar en de Australische dollar. Beleggen in deze of andere vreemde munten houdt altijd een wisselkoersrisico in en de beslissing moet dan ook zorgvuldig worden genomen.”
Hoewel grondstoffen zelf meestal in Amerikaanse dollars worden geprijsd, bewegen grondstoffenmunten meestal mee met de internationale prijs van grondstoffen. Dat komt omdat een groot deel van de economie van een land gebaseerd is op de productie en export van deze grondstoffen. "Een stijging van de prijs van een specifieke grondstof vertaalt zich in zowel meer inkomsten als een hogere groei voor het exporterende land. Dat zorgt doorgaans voor een verbetering van het saldo op de lopende rekening van het land", aldus Andrea Siviero. "Grondstoffenmunten bieden doorgaans een hogere rente, omdat grondstoffenexporteurs dikwijls een hogere groei vertonen dan landen met een "veilige haven" munt. Dit geldt met name voor opkomende economieën." Beleggen in grondstoffenmunten kan vooral interessant zijn wanneer men verwacht dat een specifieke grondstoffenmunt in waarde zal stijgen ten opzichte van de eigen munt, zegt hij. "Dit is vooral het geval in perioden van economische groei en een sterke vraag naar grondstoffen, als de prijs van grondstoffen stijgt en de respectieve grondstoffenmunten in waarde stijgen ten opzichte van de traditionele veilige havenvaluta's."
Waarop letten bij beleggingsbeslissingen?
De huidige fase van economische reflatie in combinatie met een sterk economisch herstel en een stijgende vraag naar grondstoffen zou dus gunstig kunnen lijken voor beleggingen in grondstoffenmunten. "Je moet wel enkele valkuilen vermijden," legt Siviero uit. "Hoewel grondstoffenvaluta's van opkomende markten over het algemeen een hogere rente bieden, kan hun algemene rendement te lijden hebben van hogere inflatiecijfers en sociale en geopolitieke kwesties. Daarnaast brengt beleggen in deze munten soms operationele risico's en hogere kosten met zich mee." Bovendien hebben grondstoffenmunten de neiging bovengemiddeld volatiel te zijn. Ook het inschatten van de koers is een uitdaging. Dat komt omdat grondstoffenprijzen niet alleen bepaald worden door de dynamiek van de fysieke vraag en het aanbod, maar ook door de prijs van de financiële activa die aan de grondstoffen gekoppeld zijn.
Voorzichtigheid is ook geboden bij de beoordeling van ogenschijnlijk gunstige beleggingssituaties: "Beleggen in grondstoffenmunten tijdens het huidige klimaat van lage rente, hoge economische groei en risk-on markten kan op dit moment aantrekkelijk zijn," zegt Siviero. "Maar de huidige macro-economische situatie kan op elk ogenblik veranderen. Een verkrapping van het monetaire beleid in de geavanceerde economieën, het hardhandig optreden van China tegen grondstoffenspeculatie of een economische vertraging kunnen een correctie van de koersen van grondstoffenmunten op gang brengen."
Beleggingsalternatieven met verschillende risicoprofielen
Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het beleggen in grondstoffenmunten. "Vooraleer een positie in grondstoffenmunten op te bouwen is een degelijke analyse van de macro-economische en geopolitieke situatie van de grondstoffenexporteur van essentieel belang," legt de econoom uit. De stijging van de grondstoffenprijzen is op zich geen garantie dat de respectieve munten in waarde zullen blijven stijgen, of zelfs hun huidige waarde zullen behouden. Als het risicoprofiel van de grondstoffenmunten van opkomende economieën te groot is, kan het ook een alternatief zijn om te beleggen in grondstoffenmunten van geavanceerde economieën. Die bieden waarschijnlijk een lagere rente, maar zijn waarschijnlijk minder volatiel. " Qua risicoprofiel is ook een middenweg mogelijk: als beleggen in grondstoffenmunten zelf te riskant of operationeel ingewikkeld lijkt, kan men ook beleggen in aandelen van internationale bedrijven die de grondstoffen produceren en exporteren. Zo krijg je ook een blootstelling aan de grondstoffenmarkt", aldus Siviero. "Maar uiteindelijk hebben alle beleggingsstrategieën één ding gemeen: de juiste timing is van cruciaal belang."