Waar je geld de volgende keer naartoe zou kunnen

Door Jörg Held, Head of Portfolio Management bij Ethenea

Met de nakende vervaldag van de Belgische staatsobligatie op 1 jaar op 4 september 2024 staan beleggers voor de uitdaging om een nieuwe beleggingsopportuniteit te vinden. Het is zeker dat vergelijkbare obligaties met de gunstige voorwaarden van vorig jaar niet langer beschikbaar zullen zijn. Hoewel traditionele mogelijkheden zoals staatsobligaties en kasbons een zekere mate van zekerheid bieden, blijven de rendementsvooruitzichten eerder bescheiden. Bovendien hebben directe beleggingen potentiële beleggingsgerelateerde nadelen die niet onderschat mogen worden.

Bankproducten: Termijndeposito's en kasbons

Voor risicomijdende beleggers waren termijndeposito's bij banken en kasbons vaak geen veelbelovende keuze in tijden van lage rente. Vóór de COVID-19 pandemie waren de rentetarieven in de eurozone historisch laag. Hoewel de inflatie relatief laag was, was deze vaak hoger dan het rendement op banktermijndeposito's en kasbons, wat leidde tot een reëel waardeverlies. Ondanks de huidige hogere rentevoeten blijven beide beleggingsvormen vandaag en in de toekomst om verschillende redenen een uitdaging vormen.

Een opvallend verschil tussen deze twee instrumenten is hun basiskarakter. Een banktermijndeposito is een rekening die op uw naam wordt aangehouden bij uw bank, vergelijkbaar met een spaar- of lopende rekening. Een kasbon is daarentegen een waardepapier, namelijk een schuldbewijs uitgegeven door een bank.

In termen van flexibiliteit en liquiditeit hebben zowel kasbons als termijndeposito's van banken een vaste looptijd, waardoor het voor beleggers moeilijk is om voor het einde van de looptijd bij hun geld te komen. Vroegtijdige opname gaat vaak gepaard met hoge en inconsistente kosten, wat de aantrekkelijkheid van deze beleggingsvorm vermindert. Bovendien bieden banken vaak herbelegging aan tegen de geldende, mogelijk lagere rente. Daarom zijn controle en persoonlijke verantwoordelijkheid belangrijk.

In het licht van de voortdurende cyclus van renteverlagingen door centrale banken wordt de situatie steeds lastiger: de rentetarieven op nieuw aangeboden termijndeposito's en kasbons zullen weer dalen. Dit maakt beide beleggingsvormen minder aantrekkelijk in een omgeving met lage rente. Het gebrek aan flexibiliteit blijft een belangrijk nadeel.

Staatsobligaties

Particuliere beleggers die overwegen om rechtstreeks te beleggen in staatsobligaties wordt aangeraden om zich op de hoogte te stellen van de inherente complexiteit en diversiteit van een dergelijke belegging. Expertise en ervaring zijn hierbij essentieel. Voor particuliere beleggers die niet over de nodige kennis en middelen beschikken, kan het analyseren van obligaties, macro-economische ontwikkelingen en risicodynamiek een grote uitdaging zijn.

Het is vooral belangrijk om rekening te houden met renterisico's als je belegt in langlopende staatsobligaties: een stijging van de rente kan leiden tot een daling van de obligatiewaarde, terwijl een daling van de rente het tegenovergestelde effect kan hebben.

Een ander nadeel voor conservatieve en risicomijdende particuliere beleggers is het gebrek aan diversificatie bij rechtstreeks beleggen in obligaties. De nominale waarde ligt vaak vast op 1000 euro. Bijgevolg kunnen beleggers beperkt zijn in hun vermogen om hun obligatiebezit te diversifiëren, waardoor ze potentieel aan een concentratie van risico's worden blootgesteld. Hoewel staatsobligaties over het algemeen als een veilige belegging worden beschouwd, zijn ze niet zonder risico. Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat er krediet- en valutarisico's verbonden zijn aan obligaties van landen met een lagere kredietrating of in vreemde valuta.

In België werd een bijzondere obligatievorm op de markt gebracht onder de benaming 'Staatsbon'. De staatsbon met een looptijd van één jaar was speciaal ontworpen voor particuliere klanten en vormde een bijzonder aantrekkelijk beleggingsproduct. De obligatie bood een aantrekkelijke coupon van 3,3% en een korte looptijd van één jaar. Bovendien gaf de Belgische overheid een extra stimulans in de vorm van een eenmalig belastingvoordeel: het belastingtarief werd verlaagd van 30% naar 15% om de Staatsbon aantrekkelijker te maken. Dit zette de banken onder druk om uiteindelijk hun spaarrente geleidelijk te verhogen. Zo'n gunstige staatsbon zal echter niet meer in deze vorm verkrijgbaar zijn.

Obligatiefondsen

Actieve obligatiefondsen bieden een goede oplossing voor wie de voorkeur geeft aan vastrentende producten. In vergelijking met onafhankelijke beleggingen in staatsobligaties of kasbons bieden obligatiefondsen een aantal belangrijke voordelen, waaronder een brede risicospreiding, een flexibele portefeuillestructuur en de mogelijkheid om te kiezen uit een reeks obligaties. Ervaren portefeuillebeheerders beheren het toevertrouwde kapitaal flexibel en bieden een veilige navigatie door de complexe en dynamische obligatiemarkten.

Niet alle obligatiefondsen zijn echter even geschikt voor conservatieve en risicomijdende beleggers. Fondsen die beleggen in zowel bedrijfs- als staatsobligaties bieden extra zekerheid door een bredere diversificatie, waardoor clusterrisico's beter worden voorkomen en beperkt. Deze brede diversificatie biedt het beste risico-rendementsprofiel. De kwaliteit van het obligatiefonds is van het grootste belang. Deze wordt bepaald door de kredietrating van de obligaties, hun structuur en liquiditeit.

De kredietrating, ook bekend als kredietwaardigheid, heeft een aanzienlijke invloed op het risiconiveau en het verwachte rendement van het fonds. Voor conservatieve beleggers zijn investment-grade obligaties een aantrekkelijke optie, omdat ze worden uitgegeven door emittenten met een hoge kredietrating. Hoewel deze obligaties een lager rendement bieden dan high-yield obligaties, bieden ze aanzienlijk meer stabiliteit en zekerheid.

Een goed gestructureerd obligatiefonds vertrouwt op een gerichte mix van obligaties met verschillende looptijden om het risico te spreiden en stabiliteit te garanderen. Obligaties met kortere looptijden garanderen stabiliteit en een hoge liquiditeit, terwijl obligaties met een langere looptijd kansen bieden op koerswinst, vooral in perioden van dalende rentes van centrale banken, zij het met een licht verhoogd risico.

De ideale keuze voor conservatieve beleggers

De wereld van obligatiefondsen is complex en divers. Voor risicomijdende beleggers die stabiliteit en zekerheid nastreven, bieden actief beheerde conservatieve obligatiefondsen een optimale oplossing om te profiteren van de kansen die de obligatiemarkt biedt zonder onnodige risico's te nemen. Een voorbeeld hiervan is ons fonds Ethna-DEFENSIV (T), dat over een periode van één jaar een indrukwekkend voortschrijdend rendement van 9,39% heeft behaald (per 21/08) en vier keer een 5-sterrenrating van Morningstar heeft gekregen over alle perioden (per 31/07, categorie: Obligaties EUR Gediversifieerd). Het ervaren portefeuillebeheerteam volgt een flexibele beleggingsstrategie die macro-economische ontwikkelingen combineert met een gerichte selectie van obligaties van hoge kwaliteit. Met een focus op staats- en bedrijfsobligaties van hoge kredietkwaliteit en een ESG-strategie is het Ethna-DEFENSIV een "zorgeloos pakket" met niet alleen een lage volatiliteit van max. 4%, momenteel minder dan 3% (per 31/07), maar ook duurzame en stabiele rendementen, waardoor het de ideale oplossing is voor een evenwichtige portefeuille.

Jörg Held
Jörg Held

Perscontact

Wim Heirbaut

Senior PR Consultant, Befirm

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ethenea

ETHENEA bedrijf biedt aantrekkelijke beleggingsoplossingen voor verschillende beleggersprofielen: defensief, gebalanceerd en op aandelen gericht.

Kapitaalbehoud en het behalen van stabiele rendementen op de lange termijn zijn kernelementen van de beleggingsfilosofie van de Ethna Fondsen. Het fondsbeheer geeft hier consequent invulling aan door middel van actief beheer en flexibele assetallocatie over verschillende sectoren en activaklassen.

ETHENEA wil bijdragen door verantwoorde en duurzame beleggingsoplossingen aan te bieden. Daarom spelen ESG-criteria een belangrijke rol in de beleggingsprocessen van alle fondsen (Artikel 8 SFDR).

Meer informatie en juridische mededelingen vindt u op ethenea.com.

 

PERSBERICHT – betreft geen officieel document

Wij willen u erop wijzen dat alle gegevens en informatie die ter uw beschikking zijn gesteld, grondig onderzocht zijn door ETHENEA. Met betrekking tot de juistheid en volledigheid ervan kunnen wij echter geen enkele aansprakelijkheid of garantie opnemen voor schade die rechtstreeks of onrechtstreeks wordt veroorzaakt door de ontvanger van deze informatie of door derden. In het geval deze tekst in welke vorm en in welke mate dan ook wordt gepubliceerd, is de uitgeverij (krantenredacties, gelieerden of derden in opdracht, websites, podcasts, enz.) verplicht om de nodige disclaimers en juridische mededelingen op te nemen. Daarnaast verwijzen wij in dit verband naar onze juridische informatie: De informatie in het bijgevoegde document vormt geen verzoek, aanbod of aanbeveling om participaties in het fonds te kopen, te verkopen of om enige andere transactie aan te gaan. Het is uitsluitend bedoeld om de lezer inzicht te geven in de belangrijkste kenmerken van het fonds, zoals het beleggingsproces, en wordt noch geheel noch gedeeltelijk beschouwd als een beleggingsaanbeveling. De verstrekte informatie is geen vervanging voor de eigen overwegingen van de lezer of voor enige andere juridische, fiscale of financiële informatie en advies. Noch de beleggingsmaatschappij, noch haar werknemers of bestuurders kunnen aansprakelijk worden gesteld voor verliezen die rechtsreeks of onrechtstreeks worden geleden door het gebruik van de inhoud van dit document of in enig ander verband met dit document.  De verkoopdocumenten in het Duits die op dit moment geldig zijn (verkoopprospectus, essentiële-informatiedocumenten (PRIIPs-KIDs) en de halfjaar- en jaarverslagen), die gedetailleerde informatie geven over de aankoop van participaties in het fonds en de bijbehorende kansen en risico's, vormen de enige wettelijke basis voor de aankoop van participaties. De bovengenoemde verkoopdocumenten in het Duits (evenals in onofficiële vertalingen in andere talen) zijn te vinden op www.ethenea.com en zijn naast de beleggingsmaatschappij ETHENEA Independent Investors S.A. en de depothoudende bank, ook gratis verkrijgbaar bij de respectieve nationale betaal- of informatieagenten en van de vertegenwoordiger in Zwitserland. De betaal- of informatieagenten voor de fondsen Ethna-AKTIV, Ethna-DEFENSIV en Ethna-DYNAMISCH zijn de volgende: België, Duitsland, Liechtenstein, Luxemburg, Oostenrijk: DZ PRIVATBANK S.A., 4, rue Thomas Edison, L-1445 Strassen, Luxemburg; Frankrijk: CACEIS Bank France, 1-3 place Valhubert, F-75013 Paris; Italië: State Street Bank International – Succursale Italia, Via Ferrante Aporti, 10, IT-20125 Milano; Société Génerale Securities Services, Via Benigno Crespi, 19/A - MAC 2, IT-20123 Milano; Banca Sella Holding S.p.A., Piazza Gaudenzio Sella 1, IT-13900 Biella; Allfunds Bank S.A.U – Succursale di Milano, Via Bocchetto 6, IT-20123 Milano; Spanje: ALLFUNDS BANK, S.A., C/ Estafeta, 6 (la Moraleja), Edificio 3 – Complejo Plaza de la Fuente, ES-28109 Alcobendas (Madrid); Zwitserland: Vertegenwoordiger: IPConcept (Schweiz) AG, Münsterhof 12, Postfach, CH-8022 Zürich; Betaalagent: DZ PRIVATBANK (Schweiz) AG, Münsterhof 12, CH-8022 Zürich. De betaal- of informatieagenten voor HESPER FUND, SICAV - Global Solutions zijn de volgende: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk: DZ PRIVATBANK S.A., 4, rue Thomas Edison, L-1445 Strassen, Luxemburg; Italië: Allfunds Bank S.A.U – Succursale di Milano, Via Bocchetto 6, IT-20123 Milano; Zwitserland: Vertegenwoordiger: IPConcept (Schweiz) AG, Münsterhof 12, Postfach, CH-8022 Zürich; Betaalagent: DZ PRIVATBANK (Schweiz) AG, Münsterhof 12, CH-8022 Zürich. De beleggingsmaatschappij kan bestaande distributieovereenkomsten met derden beëindigen of distributievergunningen intrekken om strategische of statutaire redenen, mits inachtneming van eventuele deadlines.