Waarom zou ik me zorgen maken over wat ik eerder heb gezegd?
Door Christian Schmitt, Senior Portfolio Manager, Ethenea
Een zekere mate van flexibiliteit is nodig om zich te kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Hardnekkig vasthouden aan wat men gezegd of gedaan heeft, kan betrouwbaar lijken. Maar het kan fatale gevolgen hebben als een vooruitziende blik ontbreekt.
We zijn nog maar vier maanden verder in 2020 en in deze korte tijd hebben we allemaal dingen meegemaakt die bijna niemand in het begin van het jaar voor mogelijk hield. De lockdown orders van de overheid hebben een groot deel van de wereldeconomie en het privé- en sociale leven tot stilstand gedwongen. Tegelijkertijd is het een ware achtbaanrit geweest op de kapitaalmarkten. De omvang en snelheid van de diverse prijsbewegingen hebben we nooit eerder meegemaakt. De ongeziene activa-aankoopprogramma's van de centrale banken en de steunmaatregelen van de overheden waren te verwachten. Maar waarschijnlijk de grote verrassing in april was dat de zo belangrijke West Texas Intermediate olieprijs (WTI) ver onder het nulpunt ging. En dan te bedenken dat we in januari ervan overtuigd waren dat het een tamelijk onbewogen jaar zou worden. We weten nu wel beter!
In het licht van de recente geschiedenis situeren de huidige voorspellingen over de resterende acht maanden van het jaar zich tussen "alles en niets is mogelijk". Bij voorspellingen is er meestal een basisscenario, met aan weerszijden twee alternatieven. Wat de economische gevolgen betreft, hebben de beleggers momenteel twee scenario's die het hele spectrum bestrijken. We beweren niet dat we meer diepgaande en betere inzichten hebben dan andere bedrijven die de economie analyseren. Maar voor het succes van beleggen op de lange termijn is het belangrijker om te vragen waar mogelijke scenario's in het grotere macrobeeld passen om vervolgens intelligente maatregelen te nemen binnen de portefeuille. Waar liggen bijvoorbeeld de risico’s op aanhoudende kapitaalverliezen? Welke reële economische ontwikkelingen hebben de markten al voorzien? Het probleem kan dus al snel worden geherformuleerd als: wat is er al in de markt geprijsd en waar kunnen er kansen en risico’s liggen?
Naast de grote onzekerheid over hoe de economie zich zal ontwikkelen, is er nog een tweede niet te onderschatten reden voor de huidige extreme meningsverschillen op de kapitaalmarkten: een gebrek aan flexibiliteit. Alleen wie zich niet laat beperken door een benchmark en dus over een volledig scala aan opties voor assetallocatie en selectie van effecten beschikt, kan echt vrij zijn om naar eer en geweten beslissingen te nemen. Zonder deze manoeuvreerruimte gaat subjectiviteit al te snel boven objectiviteit. Dan kan een portfoliopositionering waarover men weinig controle heeft, de verwachtingen voor de toekomstige marktontwikkeling kleuren, terwijl het juist andersom zou moeten zijn.